7 snelle taaltips

Haal deze 7 veelgemaakte taalfouten alvast uit je tekst

Er vanuit gaan / ervan uitgaan
De correcte schrijfwijze is: ervan uitgaan.  Uitgaan is het werkwoord waar het hier om gaat. Dit werkwoord wordt aan elkaar geschreven. Het is uitgaan van iets. 

Mijn persoonlijke mening
Het klinkt gewichtig, maar taalkundig is het fout. Want is jouw mening niet altijd persoonlijk? Daarvoor is het immers jouw mening.

Ik interesseer me
Helaas, dit werkwoord is niet wederkerend. Je kunt jezelf niet interesseren, iets anders kan jou interesseren, of jij kunt iets interessant vinden. 

Ik besef me
Ook dit werkwoord is niet wederkerend. Je kunt jezelf niet iets beseffen. Wel kun je iets beseffen. Of je kunt jezelf iets realiseren. 

Na aanleiding van
Wanneer je naar aanleiding van uitspreekt, valt de ‘r’ bijna altijd weg. Hierdoor zou je bijna vergeten dat het naar aanleiding is en niet na aanleiding. Net zoals bijvoorbeeld naar mijn idee en naar verhouding. 

Te alle tijden / te allen tijde
De correcte schrijfwijze is: te allen tijde. Grammaticaal is dit lastig uit te leggen. Het is een oude naamval constructie die behouden is gebleven. Gewoon onthouden dus. 

Ik heb teveel werk/ ik heb te veel werk 
De correct schrijwijze is: ik heb te veel werk. We schrijven te veel eigenlijk altijd los, tenzij het een zelfstandig naamwoord is (en dit zelfstandig naamwoord herken je weer aan de lidwoorden de/het/een). Je zou dus wél kunnen zeggen: een teveel aan werk, is niet gezond.